Eräjärven Säästöpankin historiaa

Eräjärven Säästöpankin historiaa lyhyesti

Pankin perustaminen
Eräjärven kunta teki päätöksen säästöpankin perustamisesta vuonna 1907. Kun perustaminen oli hyväksytty ja säännöt vahvistettu, valitsi kuntakokous 14.2.1910 pankin ensimmäiset isännät. Sääntöjen mukaan kyseessä oli Eräjärven Kunnan Säästöpankki.

Isäntien valitsema hallitus päätti 24.2.1910, että pankin konttori sijoitetaan vuokrahuoneisiin Kirkko-Kaupin taloon ja huhtikuun 11. päivänä 1910 säästöpankki oli ensikerran avoinna yleisölle. Vuonna 1910 se ehti olla avoinna yksitoista kertaa. Vuoden 1916 alusta pankki siirtyi jo uuteen paikkaan, vuokralle kirkonkylän Eerolan taloon.

Alussa ei ketään nimitetty varsinaiseksi toimitusjohtajaksi. Esimiehenä toimi Otto Pamroth, varaesimiehenä Robert Katila, kassanhoitajana Simo Jussila ja kirjanpitäjänä J.L. Kauppi. Toimitusjohtajan pankki sai vasta vuonna 1920, jolloin Simo Jussila nimitettiin kamreeriksi eli toimitusjohtajaksi.

Omaan taloon
Vuoteen 1921 mennessä toiminta oli laajentunut niin paljon, ettei enää voitu toimia yksityisasunnossa. Niinpä päätettiin ostaa toimitilaksi oma kiinteistö. Samassa yhteydessä hankittiin lisäksi puhelin, irtaimistoa ja muita tarpeellisia välineitä. Lisääntynyt toiminta vaati myös turvallisemmat säilytystilat ja niinpä ostettiin myös uusi kassakaappi.

Jo vuosikymmenen lopulla jouduttiin tilakysymystä miettimään taas uudelleen. Edessä oli joko perusteellinen remontti tai uuden toimitalon rakentaminen. Kuitenkin vasta vuonna 1935 pankille ostettiin Kirkko-Kaupin tilasta uusi liiketalo, jotka otettiin käyttöön syksyllä 1937.

Kohti muutosta
Pankki oli Simo Jussilan johtajakautena saanut kahteen kertaan uuden talon. Toiminta oli laajentunut ja asema vakiintunut. Edessä oli kuitenkin sukupolven vaihdos. Säästöpankin hallitus päätti 11.12.1941 pyytää agrologi Eino Hirtolahtea toimitusjohtajaksi vuodesta 1942 alkaen sitten, kun hän pääsee vapaaksi sotapalveluksesta.

Järvenpäähän ja Hoivamäelle
Vuonna 1954 päätettiin perustaa toimipiste Järvenpään kylään ja se oli avoinna ensimmäistä kertaa 24.10.1955. Konttorilla oli oma toimikunta, joka huolehti käytännön toimista koskien mm. pankkirakennusta ja sen kunnossapitoa.

Vuonna 1964 päätettiin Hoivamäen konttorin perustamisesta ja se avattiin 12.4.1965. Tiloissa kokoontuivat myös erilaiset harrastuskerhot ja yhdistykset.

Myöhemmillä vuosikymmenillä maaseudun kokema rakennemuutos ja pankkiasioinnin muutokset vähensivät kuitenkin toimipisteiden tarvetta ja lopulta tultiin tilanteeseen, että konttori Hoivamäellä sulki ovensa vuonna 1995 ja Järvenpäässä vuonna 2000.

Murto ja tulipalo
Lokakuussa vuonna 1974 kulki Eräjärven kylällä outoa väkeä. Kulkijat olivat päättäneet murtautua Eräjärven Säästöpankin konttoriin. Päästyään sisälle, vorot yrittivät murtaa pankkiholvin oven. Se pysyi kuitenkin kiinni eikä varastettavaa irronnut. Seuraavana päivänä vietettiin Säästäväisyyspäivää ja kahvit tarjottiin asiakkaille, vaikka pankkisali oli yöllisten murtomiesten ja sitä seuranneen pienen tulipalon jäljiltä mullin mallin. Vauriot korjattiin ja remontoidut tilat piti ottaa käyttöön alkuvuodesta 1975. Pankki ehti toimia uudistetuissa tiloissa kolmisen viikkoa, kun kohtalo jälleen koetteli, sillä 9.1.1975 tulipalo tuhosi pankkitalon käyttökelvottomaksi, lukuun ottamatta pankkiholvia.

Hallitus kokoontui hätäkokoukseen ja aluksi päätettiin vuokrata Laineen omakotitalosta kaksi huonetta väliaikaiseksi pankkitilaksi. Holvissa olleet kirjanpitokirjat ja kaikki asiakastilit olivat onneksi säilyneet vahingoittumattomina ja ne siirrettiin Laineen taloon, jossa pankin toiminta jatkui.

Uusi talo ja uusi johtaja
Tulipalon jälkeen päätettiin nopeasti uuden pankkirakennuksen rakentamisesta.  Uusi rakennus otettiin käyttöön 2.2.1976. Samana vuonna oli myös pankin pitkäaikaisen toimitusjohtajan Eino Hirtolahden aika siirtyä eläkkeelle 34 vuoden palveluksen jälkeen. Uusi toimitusjohtaja, Erkki Jääskelä, aloitti työnsä 1.6.1976.  Vielä 1970-luvulla tilitapahtumat merkittiin käsin tilikortteihin. Uuden johtajan ensimmäisiä toimia olikin pankin siirtäminen tietokoneaikaan.

ATK-aikaan siirryttiin vuonna 1976 ensiksi lainojen osalta ja vuoden 1980 lopulla myös talletustilit siirrettiin tietokoneen hoidettavaksi. Seuraava vaihe oli vuonna 1984, kun siirryttiin ns. reaaliaikajärjestelmään. Tietokoneet ja tietoverkot tulivat vähitellen toimihenkilöiden tärkeimmäksi työvälineeksi.

Pankkikriisi ja säästöpankkiryhmän uusi alku
Suomen Pankki purki rahamarkkinoiden sääntelyä nopeaan tahtiin 1980-luvun puolivälistä alkaen. Pankkien maksukyky kasvoi ja muodostui harhakuva, että rahaa on loputtomiin. Tilanne johti lopulta koko maata ravistelleeseen lamaan ja pankkikriisiin 1990-luvun alussa.

Säästöpankkiliitossa oli jo pitkään suunniteltu ns. aluepankkiverkostoa. Pankkikriisin kärjistyessä Säästöpankkiliiton hallitus käynnisti nopeutetun rakenneohjelman. Syksyllä 1991 se suositti yhtymistä Suomen Säästöpankkiin. SSp aloitti toimintansa 21.9.1992, mutta sen taru jäi lopulta lyhyeksi, kun se pilkottiin valtioneuvoston päätöksellä 22.10.1993. SSp:n ulkopuolelle jäi kuitenkin lopulta 40 säästöpankkia, joista yksi oli Eräjärven Säästöpankki.

Laajentuminen Oriveden keskustaan
SSP:n pilkkomisen jälkeen jäljelle jääneiden Säästöpankkien tärkeimpinä tehtävinä oli yhteisten palvelujen, kuten keskuspankkikysymyksen ja atk-palvelujen järjestäminen. Sen lisäksi säästöpankit perustivat nopeaan tahtiin uusia konttoreita.  

Eräjärven Säästöpankin hallitus teki 10.11.1993 tärkeän päätöksen konttorin perustamisesta Oriveden keskustaan ja se avattiin 10.1.1994. Kymmenen vuotta myöhemmin voitiin todeta konttorin kasvaneen suuremmaksi kuin Oriveden Säästöpankki oli aikoinaan ollut. Vuonna 1996 säästöpankki palasi juurilleen Keskustien varteen. Oriveden Säästöpankin entisiin tiloihin.

Ylöjärvelle ja Tesomalle
Loppuvuodesta 1997 tehtiin päätös konttorin perustamisesta Ylöjärvelle ja avajaisia vietettiin 22.4.1998. Ennen laajenemista oli tiedusteltu myös Ikaalisten Säästöpankin suunnitelmia Ylöjärven suhteen. Kenttä oli kuitenkin vapaa, joten kilpailua ei ollut luvassa saman pankkiryhmän sisältä.

Laajentumisen seuraava vaihe tuli, kun päätettiin avata uusi konttori Tampereen Tesomalle. Sen avajaisia vietettiin 18.8.2005. Toimialue liittyi alueellisesti hyvin saumattomasti Ylöjärveen. Toiminnot jouduttiin kuitenkin yhdistämään Ylöjärven konttoriin jo vuonna 2014, koska vuokrasopimus päättyi, eikä sopivia tiloja ollut saatavilla.

Rukkaset Aito Säästöpankille
Erkki Jääskelä siirtyi eläkkeelle 31.7.2006 ja uuden toimitusjohtajan paikkaa haki lähes 30 henkilöä. Valinnassa painoi valitun Matti Pukan Tampereen markkina-alueen vahva tuntemus. Uuden johtajan alaisuudessa pankin kehitys oli aluksi suotuisaa. Vuonna 2008 taloustilanne maailmalla kuitenkin kääntyi. Yhdysvalloista liikkeelle lähteneet markkinahäiriöt paisuivat nopeasti maailmanlaajuiseksi kriisiksi. Suomi muiden mukana ajautui pahaan taantumaan.

Vuonna 2008 pankin hallitus päätti esittää, että Eräjärven, Ikaalisten ja Luopioisten Säästöpankkien liiketoimet yhdistettäisiin. Isännät kuitenkin hylkäsivät esityksen ja tilanne aiheutti melkoisesta kuohuntaa, jonka seurauksena myös toimitusjohtaja jätti tehtävänsä.

Sinetti Säästöpankin perustaminen
Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin keväällä 2009 Samuli Laurila, joka oli toiminut siihen saakka pankin varatoimitusjohtajana. Hän oli tullut Eräjärven Säästöpankin palvelukseen vuonna 1997 ja sitä ennen hän oli ollut pitkään Längelmäen Säästöpankin palveluksessa.

Pankki oli torjunut aiemmat fuusiohankkeet. Se oli kasvanut ja avannut konttorit, Orivedelle, Ylöjärvelle ja Tampereelle. Vaikka pankki oli vakavarainen ja hyvässä kunnossa, se oli kooltaan edelleenkin pieni. Rahamarkkinoiden kiristyvät ohjeistukset ja pankkivalvonnan tiukkeneminen asettivat lisääntyviä haasteita pienille pankeille.

Pankin hallinnossa oli jo pitkään mietitty yhteistyötä Längelmäen Säästöpankin kanssa ja lopulta neuvotteluissa päästiin yksimielisyyteen, kun vuonna 2013 Längelmäen Säästöpankki liittyi Eräjärven Säästöpankkiin ja muodostettiin Säästöpankki Sinetti. Samassa yhteydessä pankin toimitusjohtajaksi nimitettiin Hannu Syvänen ja Samuli Laurila siirtyi varatoimitusjohtajaksi. Sinetin pääkonttori sijaitsee Orivedellä ja tätä kirjoitettaessa sillä on konttorit Längelmäellä, Eräjärvellä, Orivedellä, Jämsässä ja Ylöjärvellä.

Säätiö jatkaa Eräjärven Säästöpankin perinteitä
Säästöpankin säännöissä on alusta alkaen korostettu säästäväisyyden edistämistä ja lisäksi kertyneitä voittovaroja on voitu jakaa yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Vuonna 1926 jaettiin vuosivoitosta ensi kertaa varoja hyväntekeväisyyteen. Tämä käytäntö on jatkunut aina näihin päiviin asti. Sinetin muodostamisen yhteydessä pankin isännät päättivät perustaa Eräjärven Säästöpankkisäätiön pitämään yllä tätä vanhaa perinnettä. Tätä kirjoitettaessa toiminta on vasta alkumetreillä, mutta uskomme vakaasti, että säätiön avulla pystymme pitämään yllä Eräjärven Säästöpankin perinteitä tukemalla mm. paikkakunnan elinvoimaisuutta, hyvinvointia ja koulutusta.